Holacracy in perspectief: Reinventing Organizations en ‘het oude’ includeren

Voor ons is werken met Holacracy als concreet model voor zelfsturing een logisch gevolg van het bewustzijn dat Spiral Dynamics integral (SDi) met zich meebrengt. Daarmee past Holacracy in een grotere beweging van:

  • organiseren voor emergentie, zoals Herman Wijffels het hier noemt, en
  • organiseren vanuit een integraal, evolutionair perspectief, zoals beschreven in het boek Reinventing Organizations van Frederic Laloux. Met dat boek heeft hij bij veel organisaties het verlangen naar ‘Teal organiseren’ door middel van Purpose, Zelfsturing en Heelheid wakker gemaakt

Vanuit onze ervaringen met SDi zien wij dat het van belang is om daarbij niet alleen ‘het oude’ te overstijgen, maar het juist ook als waardevolle bouwstenen mee te nemen en te includeren in ‘het nieuwe’.

Dit perspectief hebben we verder geconcretiseerd op de Werkplaats die wij eind 2016 organiseerden. De leidende vraag was daar: ‘Wat vraagt het om Teal (ook wel Geel/Second Tier) echt te belichamen en daarmee succesvol Teal te zijn?’. Heel helder werd hoe ongezonde en gezonde manifestaties of de afwezigheid van bepaalde waardensystemen van invloed zijn op de ontwikkeling van een goed gefundeerde Teal/Gele/Second Tier organisatie. Het ontbreken van voldoende Blauw (zoals een betrouwbare organisatie en voldoende structuur) en Oranje (o.a. concrete doelen, meetbaar worden) in de besproken cases is een belangrijk inzicht van deze Werkplaats. Meer opbrengsten van deze werkplaats zijn hier te lezen.

Ook op onze Werkplaats ‘Integrale samenwerking: na de heidag de afwas’ ging het over de schijnbare tegenstelling tussen ‘verlichte’ organisatieprincipes zoals heelheid, purpose en zelfsturing vs. ‘oud denken’ als begrenzing, voorbereiding en voorspelbaarheid. We identificeerden vijf afwasparadoxen die organisaties te overstijgen hebben om voorbij de eenmalige inspirerende heidag te komen.

Welke verandering wil jij teweeg brengen? Neem contact op