Eén taal voor de evolutie van purpose, heelheid en zelforganisatie

Wij zien vaak dat mensen, teams en organisaties die Spiral Dynamics integral (SDi) leren, steeds meer behoefte krijgen aan een besturingsmodel dat recht doet aan alle waardesystemen. Organisatievormen, zoals Holacracy, die uit gaan van purpose, heelheid en zelforganisatie zijn dan een natuurlijke volgende stap. Maar de omgekeerde route zien wij ook.

Holacracy zet mensen helemaal in hun autoriteit en ondernemerschap om daarmee de purpose van de organisatie maximaal te dienen. Onze ervaring leert dat dat het individuele bewustzijn verhoogt én dat het vaak ook flink worstelen is. Want Holacracy confronteert veel mensen met allerlei (al dan niet bewuste) allergieën en belemmerende overtuigingen. SDi als perspectief en taal om zicht te krijgen op eigen drijfveren, die van collega’s en van de omgeving helpt mensen vaak om hiermee om te gaan. Wij hebben vele teams en organisaties hierin begeleid. Een proeve van onze ervaringen en trainingen op het gebied van SDi vind je hier.

Op de site Spiral Dynamics integral NL kun je meer informatie vinden over de achtergrond, inhoud en toepassingen van Spiral Dynamics.

Welke verandering wil jij teweeg brengen? Neem contact op