Alles over Holacracy®

Er is al veel geschreven over Holacracy®, zowel door critici als liefhebbers. Brian Robertson, de grondlegger ervan, gaat in dit artikel in op hoe Holacracy het beste in mensen naar boven brengt.

HOLACRACY IN EVOLUTIONAIR PERSPECTIEF

  1. Dit filmpje (9:21) plaatst Holacracy in de evolutionaire ontwikkeling van organisatiemodellen in de loop der tijd, aan de hand van de kleuren-paradigma’s van Laloux en Spiral Dynamics.
  2. In dit filmpje (2:49) spreekt Herman Wijffels, belangrijk ambassadeur van Synnervate, over de bijzondere tijd van radicale verandering waarin we leven. Hij pleit ervoor dat we ons er bewust van zijn dat evolutie een open, dynamisch en ook chaotisch systeem is. We moeten ons daarom zodanig organiseren dat we ruimte en openheid scheppen voor datgene dat zich aandient in de vorm van nieuwe ideeën en mogelijkheden. Oftewel: Wijffels nodigt uit om te organiseren voor emergentie. Holacracy creëert die ruimte.
  3. HolacracyOne publiceerde een bruikbare zelf-organisatie ‘maturity map’. Daarmee kan iedereen voor zijn organisatie bepalen: waar staan we – en wat zijn de volgende natuurlijke stappen?
  4. In dit artikel gaat Jasper Rienstra in op de natuurlijke relatie tussen Holacracy en Spiral Dynamics.
  5. In dit artikel schetst Brian Robertson de geschiedenis van Holacracy.

VOORBIJ DE VOOROORDELEN ROND HOLACRACY

  1. Ook als je het niet meteen gaat implementeren, kun je een aantal elementen van Holacracy direct gaan toepassen. Chris Cowan beschreef er zeven in dit prima artikel.
  2. Lisette Schuitemaker beschrijft in een prachtige BLOG over hoe zij de kwaliteit van de yin-yang-balans in Holacracy ontdekte. Terwijl het haar in eerste instantie, met z’n strenge rolverdeling en vergaderregels, nogal yang oftewel gericht op actie in de buitenwereld, leek.
  3. Het wereldwijd bekendste bedrijf dat met Holacracy werkt, Zappos.com, reageert met deze BLOG op een humoristische manier op alle bezorgde reacties op de radicale keuze voor Holacracy.
  4. In dit artikel bespreken Frederic Laloux en Brian Robertson vijf veelgehoorde oordelen over Holacracy.
  5. Brian Robertson gaat in dit artikel in op de menselijke kant van Holacracy, hoe het het beste van mensen naar boven brengt. Het is een antwoord op de veelgehoorde kritiek, dat ‘Holacracy zo rigide is – dat het meer iets voor robots dan voor mensen is!’.

Welke verandering wil jij teweeg brengen? Neem contact op