Holacracy®

Spanning is brandstof.

Steeds meer organisaties gaan met Holacracy® werken. Dat is niet zo vreemd. Vanuit Synnervate ervaren we elke dag hoe dit besturingsmodel zowel eigenaarschap als werkplezier verhoogt, betekenisvol werk makkelijker maakt en doelen dichterbij haalt. Het is de investering waard! Want leren werken met Holacracy® vergt tijd.

Het zet de bestaande manier van werken vaak volledig op z’n kop

Het vraagt om afstand te nemen van oude gewoontes, vaak impliciete afspraken en verwachtingen. En het vraagt om het leren houden van spanningen; zij zijn de bakermat van verbeteringen. Tegelijkertijd brengt Holacracy energie en vrijheid. Iedereen is vanuit zijn eigen rol ‘de baas’; over het eigen werk, niet over andere mensen. Aan deze nieuw verworven vrijheid kleven stevige regels. Alles bij elkaar is Holacracy dus even wennen. Als Changemakers leiden wij dat veranderproces in goede banen. O.a. bij Oliver Valves. Zelf werken we inmiddels al 10 jaar holacratisch. En we willen niet meer anders!

Waar in de meeste organisaties verbeteringen veelal plaatsvinden via langdurige reorganisaties, vooral bedacht en begeleid door een kleine top, verdeelt Holacracy® die autoriteit over alle medewerkers. Iedereen is bevoegd organisatieveranderingen voor te stellen, die in evolutionaire vorm snel leiden tot verbetering. Daarnaast definieert Holacracy® rollen in plaats van functies en bevordert zo ondernemerschap, flexibiliteit en helderheid. Ieders aandacht is gericht op de purpose, en op de mogelijke verschillen (gaps) tussen de huidige situatie en de gestelde doelen. Spanningen (tensions) en problemen worden gezien als brandstof voor de ontwikkeling van de organisatie.

Wil je ook leren werken volgens de principles en spelregels van Holacracy®? Neem contact met ons op.

Eerst even proeven? Neem deel aan één van de Holacracy® Tasters. Op een mooie locatie in Utrecht ervaar je in één middag of dit besturingsmodel goed bij jou en/of jouw organisatie past:

Eerdere deelnemers over de Taster:

Eerdere deelnemers over de Taster:

“Wil je een speeddate met Holacracy: volg dan de Taster! Door middel van ervaren, reflecteren + evalueren leer je in relatief korte tijd wat Holacracy voor je kan betekenen en of je het kunt toepassen. Met de energie van een Ferrari race je door de stof. Erg uitdagend en inspirerend!”

- Sandra van de Pol, eigenaar DYOS Connect Mens- en Organisatieontwikkeling

“Enorm verhelderende en prikkelende Taster! Het geeft antwoord op veel vragen en maakt het onderwerp ook tastbaar. Je kunt klein beginnen, binnen een grote organisatie.”

- Jitske Bilijam, afdelingshoofd Rijkswaterstaat

“Perfecte teaser en kennismaking met Holacracy onder kundige begeleiding. Honger naar meer!”

- Bas Zwart, partner van De Droomfabriek

Brian Robertson is de grondlegger van Holacracy®. Hij ontwikkelde een zeer compleet handboek voor mensen die ermee willen werken. In de praktijk geven veel organisaties hun eigen vorm aan het model. Om je een goed beeld te geven, hebben we een top 10 voor je samengesteld uit de vele bronnen die over dit onderwerp verschenen.

Blogs over Holacracy

Top 10 bronnen voor Holacracy in breder perspectief

De aandacht voor Holacracy wereldwijd, en ook in Nederland groeit hard. Steeds meer (delen van) …

Lees artikel

Top 10 bronnen voor ervaringen met Holacracy

De aandacht voor Holacracy wereldwijd, en ook in Nederland groeit hard. Steeds meer (delen van) …

Lees artikel

Zij maakten een Change door Holacracy

Nieuwe energie dankzij Holacracy®

Nieuwe energie dankzij Holacracy®

Oliver Valves ontwikkelt een bedrijfscultuur op basis van gelijkwaardigheid.

  • evidente groei
  • duurzame ambitie geformuleerd
  • open cultuur zonder ‘baasjes’
Bekijk case