HOLACRACY

 • meer verantwoordelijkheid én meer vrijheid voor alle medewerkers
  • werken vanuit rollen i.p.v. functies
  • samen werken aan de ontwikkeling van de organisatie

 • Holacracy® is een set van spelregels voor besturing, besluitvorming en structurering van organisaties.

  Het doel is iedere spanning (probleem/obstakel) snel en betrouwbaar verwerken tot betekenisvolle verandering. Dat levert zoveel eenvoud, helderheid en daadkracht  op, dat organisatie die écht voor Holacracy® hebben gekozen, zelden meer ‘terug’ willen.

  De spelregels bieden veel ruimte om zelf vorm te geven aan structuren en werkprocessen. Om je een goed beeld te geven, hebben we een selectie gemaakt uit de vele artikelen, video’s en blogs die over dit onderwerp verschenen. Inclusief best practices, bijvoorbeeld op het gebied van HR en strategieontwikkeling. Maar de beste keuze maak je door zelf te ervaren wat Holacracy is en of jouw organisatie eraan toe is. Synnervate heeft daarom de HOLACRACY TASTER in het leven geroepen, waarin je in een halve dag zelf aan de slag gaat met tactical meetings, rollen en accountabilities. Een stevige proeverij, als het ware.

  Holacracy in het echt, met jou als 1 van de spelers

  Tijdens de Holacracy Taster neem je deel aan een werkoverleg en roloverleg, geleid door een certified Holacracy® Coach. Zo ontdek je in een halve dag of dit radicale besturingsmodel goed bij jou en/of je organisatie past. Beginnen aan Holacracy® vraagt namelijk wel wat lef, het verandert fundamenteel hoe macht en verantwoordelijkheid worden verdeeld en daarmee ook hoe beslissingen worden genomen.

  Programma Holacracy Taster

  1. Introductie in Holacracy®.
  2. Simulatie van een werkoverleg (tactical meeting): operationele problemen snel en betrouwbaar verwerken, met in het vizier de eerstvolgende stap.
  3. Simulatie van een roloverleg (governance meeting): de structuur van de organisatie op zo’n manier evolueren, dat het werk beter afgestemd is op de missie (purpose).
  4. Nabespreking, discussie en Q&A om te leren van de simulaties.
  5. Gelegenheid om andere deelnemers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen bij een lichte maaltijd.

  Wat anderen zeggen over de Holacracy Taster

  “Het geeft antwoord op veel vragen en maakt het onderwerp ook tastbaar. Je kunt klein beginnen, binnen een grote organisatie.”

  - Jitske Bilijam, afdelingshoofd Rijkswaterstaat

  “ Speeddate met Holacracy. Met de energie van een Ferrari race je door de stof. Erg uitdagend en inspirerend!”

  - Sandra van de Pol, eigenaar DYOS Connect Mens- en Organisatieontwikkeling

  “Perfecte teaser en kennismaking met Holacracy onder kundige begeleiding. Honger naar meer!”

  - Bas Zwart, partner van De Droomfabriek

  “ Heel waardevol als korte ‘proeve’, met een mooie mix van kennis en ervaren. Dat maakte het tot een boeiend en levendig geheel! De simulatie van het werkoverleg vond ik erg goed, omdat ik daarin van nabij kon proeven wat het betekent om vanuit rollen te denken en samen te werken. ”

  - Henk Lodewijk, Redacteur tijdschrift voor Zijnsorientatie De Cirkel
  .

  Zelf een Holacracy Taster volgen? Neem contact op met certified coach Jasper.

  Podcast over Holacracy, lef en autonomie

  Jasper Rienstra vertelt in deze podcast aan Fabienne de Vries wat Holacracy® precies is, hoe het werkt en waarom organisaties over een goede dosis lef moeten beschikken om er mee te starten.

  Blogs over Holacracy

  NIEUW Podcast over Holacracy, purpose en NRG Circles

  Raëma de Lange was samen met Jasper Rienstra te gast bij het radioprogramma Let’s talk …

  Lees artikel

  5 redenen om nooit aan Holacracy te beginnen

  Het is makkelijk om enthousiaste verhalen over Holacracy® te vinden. Steeds meer ondernemers en ook start-ups …

  Lees artikel

  Holacracy uitgelegd door grondlegger Brian Robertson

  Voorbeeld uit de praktijk? Podcast NRG Circles

  Meer ondernemerschap, flexibiliteit en helderheid

  In de meeste organisaties vinden verbeteringen plaats via langdurige reorganisaties – vooral bedacht en begeleid door een kleine top. Holacracy® verdeelt die autoriteit over alle medewerkers. Iedereen is bevoegd organisatieveranderingen voor te stellen, die in evolutionaire vorm snel leiden tot verbetering. Daarnaast definieert Holacracy® rollen in plaats van functies en bevordert zo ondernemerschap, flexibiliteit en helderheid. Ieders aandacht is gericht op de purpose, en op de mogelijke verschillen (gaps) tussen de huidige situatie en de gestelde doelen. Spanningen (tensions) en problemen worden gezien als brandstof voor de ontwikkeling van de organisatie.

  Even wennen

  Werken volgens Holacracy® vraagt om afstand te nemen van oude gewoontes, vaak impliciete afspraken en verwachtingen. En het vraagt om het leren houden van spanningen; de bakermat van verbetering. Tegelijkertijd brengt het energie en vrijheid. Iedereen is vanuit zijn eigen rol ‘de baas’; over het eigen werk, niet over andere mensen. Bij deze nieuw verworven vrijheid horen stevige spelregels. Alles bij elkaar is Holacracy® dus even wennen. Als Changemakers leiden wij dat veranderproces in goede banen, o.a. bij NRG Circles. Zelf werken we inmiddels al 10 jaar holacratisch en we willen niet meer anders.

  Zij gingen je voor:

  Holacracy veilig laten landen

  Holacracy veilig laten landen

  ORGA en Synnervate verkennen Holacracy®

  • Realistisch beeld van Holacracy
  • Roldenken geeft ruimte
  • Frisse blik op toekomstige bedrijfsvoering
  • Bekijk case