Holacracy

Het zet de bestaande manier van werken volledig op zijn kop

 • Wereldwijd werken al meer dan 1000 organisaties met Holacracy®.
 • Dit besturingsmodel zorgt voor meer werkplezier, daadkracht en helderheid. Kantoorpolitiek is verleden tijd.
 • Ontdek in een halve dag of Holacracy® iets voor jou en jouw organisatie is.

NRC Live zette Holacracy op de agenda als ‘model voor een co-creatieve samenleving’ tijdens het Future of Work Event. Was je erbij en ben je nieuwsgierig geworden naar Holacracy? Synnervate nodigt je uit deel te nemen aan de Taster Workshop op 19 november in Utrecht. Ontdek in een halve dag of dit radicale besturingsmodel goed bij jou en/of je organisatie past. Beginnen aan Holacracy vraagt namelijk wel wat lef, het verandert fundamenteel hoe macht en verantwoordelijkheid worden verdeeld en daarmee ook hoe beslissingen worden genomen.

Nieuwsgierig naar Holacracy? Volg de Taster.

Wat is Holacracy?

Holacracy® is een set spelregels voor besturing, besluitvorming en structurering van organisaties. Het doel is: iedere spanning van wie of waar dan ook in de organisatie snel en betrouwbaar verwerken tot betekenisvolle verandering. De eenvoud, helderheid en daadkracht die dit oplevert, maakt dat organisaties die écht voor Holacracy® hebben gekozen, zelden meer ‘terug’ willen.

Brian Robertson is de grondlegger van Holacracy®. Hij ontwikkelde een zeer compleet spelregelhandboek (dat meer dan 40 pagina’s telt, de Holacracy Constitutie). De spelregels bieden veel ruimte om zelf vorm te geven aan structuren en werkprocessen. Om je een goed beeld te geven, hebben we een selectie gemaakt uit de vele artikelen, video’s en blogs die over dit onderwerp verschenen. Inclusief best practices, bijvoorbeeld op het gebied van HR en strategieontwikkeling.

Blogs over Holacracy

Alles over Holacracy®

Er is al veel geschreven over Holacracy®, zowel door critici als liefhebbers. Brian Robertson, de …

Lees artikel

10 ervaringen met Holacracy®

Wereldwijd kozen al duizend organisaties voor Holacracy als besturingsmodel. We hebben een top 10 voor …

Lees artikel

Maak al luisterend kennis met Holacracy

Jasper Rienstra vertelt in deze podcast aan Fabienne de Vries wat Holacracy® precies is, hoe het werkt en waarom organisaties over een goede dosis lef moeten beschikken om er mee te starten.

Beluister meer (o.a. over Spiral Dynamics, Changemakers, structureel te druk zijn, Sustainable Development Goals en de kracht van organisaties). Met dank aan New Business Radio.

Nieuwsgierig naar Holacracy? Volg de Taster.

Volg de Holacracy Taster

Holacracy® in het echt, met jou als 1 van de spelers. Na een stevige introductie neem je deel aan een werkoverleg en roloverleg, geleid door een certified Holacracy® Coach. Zo ontdek je in een halve dag of dit radicale besturingsmodel goed bij jou en/of je organisatie past. Beginnen aan Holacracy® vraagt namelijk wel wat lef, het verandert fundamenteel hoe macht en verantwoordelijkheid worden verdeeld en daarmee ook hoe beslissingen worden genomen.

Programma

 1. Introductie in Holacracy®.
 2. Simulatie van een ‘werkoverleg’ (tactical meeting): operationele problemen snel en betrouwbaar verwerken, met in het vizier de eerstvolgende stap.
 3. Simulatie van een ‘roloverleg’ (governance meeting): de structuur van de organisatie op zo’n manier evolueren, dat het werk beter afgestemd is op de missie (purpose).
 4. Nabespreking, discussie en Q&A om te leren van de simulaties.
 5. Gelegenheid om andere deelnemers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen bij een lichte maaltijd.

Wat anderen zeggen over de Holacracy Taster Workshop

“Het geeft antwoord op veel vragen en maakt het onderwerp ook tastbaar. Je kunt klein beginnen, binnen een grote organisatie.”

- Jitske Bilijam, afdelingshoofd Rijkswaterstaat

“ Speeddate met Holacracy. Met de energie van een Ferrari race je door de stof. Erg uitdagend en inspirerend!”

- Sandra van de Pol, eigenaar DYOS Connect Mens- en Organisatieontwikkeling

“Perfecte teaser en kennismaking met Holacracy onder kundige begeleiding. Honger naar meer!”

- Bas Zwart, partner van De Droomfabriek

Lef genoeg om ook te beginnen aan Holacracy? Neem contact met ons op.

Het zet de bestaande manier van werken vaak volledig op z’n kop

Waar in de meeste organisaties verbeteringen veelal plaatsvinden via langdurige reorganisaties – vooral bedacht en begeleid door een kleine top – verdeelt Holacracy® die autoriteit over alle medewerkers. Iedereen is bevoegd organisatieveranderingen voor te stellen, die in evolutionaire vorm snel leiden tot verbetering. Daarnaast definieert Holacracy® rollen in plaats van functies en bevordert zo ondernemerschap, flexibiliteit en helderheid. Ieders aandacht is gericht op de purpose, en op de mogelijke verschillen (gaps) tussen de huidige situatie en de gestelde doelen. Spanningen (tensions) en problemen worden gezien als brandstof voor de ontwikkeling van de organisatie.

Werken volgens Holacracy® vraagt om afstand te nemen van oude gewoontes, vaak impliciete afspraken en verwachtingen. En het vraagt om het leren houden van spanningen; de bakermat van verbetering. Tegelijkertijd brengt het energie en vrijheid. Iedereen is vanuit zijn eigen rol ‘de baas’; over het eigen werk, niet over andere mensen. Bij deze nieuw verworven vrijheid horen stevige spelregels. Alles bij elkaar is Holacracy® dus even wennen. Als Changemakers leiden wij dat veranderproces in goede banen, o.a. bij Oliver Valves. Zelf werken we inmiddels al 10 jaar holacratisch en we willen niet meer anders.

Overal ter wereld toegepast

Wij genoten onze opleiding bij HolacracyOne. Zij maakten deze video over organisaties wereldwijd die volgens Holacracy zijn gaan werken.

Zij gingen je voor:

Nieuwe energie dankzij Holacracy®

Nieuwe energie dankzij Holacracy®

Oliver Valves ontwikkelt een bedrijfscultuur op basis van gelijkwaardigheid.

 • evidente groei
 • duurzame ambitie geformuleerd
 • open cultuur zonder ‘baasjes’
Bekijk case

Gaan als een Ferrari? Wij zijn je bijrijder.