SPIRAL DYNAMICS

Elkaars waarheid beter begrijpen. Wat zijn jouw drijfveren?

Spiral Dynamics zelf toepassen

 • Spiral Dynamics geeft diepgaand inzicht in je eigen drijfveren en die van anderen.
 • Werken met Spiral Dynamics versterkt teams en organisaties.
 • Synnervate geeft als enige geaccrediteerde opleider in Nederland Spiral Trainingen op elk niveau.

Elkaars waarheid beter begrijpen

Kennis van Spiral Dynamics Integral (SDi) helpt om grip te krijgen op de veelzijdige behoeften (waarden en drijfveren) van individuen, teams, organisaties en samenleving.

Spiral Dynamics Integral geeft inzicht in de verschillende waardesystemen (ook wel waarden, drijfveren en/of kleuren genoemd) van mensen. Waardesystemen weerspiegelen de voorkeuren in wereldbeelden, overtuigingen en intrinsieke drijfveren. Ze worden bepaald door ieders neurologische ‘bedrading’ (aanleg/opvoeding) en de perceptie van levensomstandigheden. Intrinsieke drijfveren zijn sterk bepalend voor onze perceptie, ons denken, voelen, handelen en vermijden.

Waardesystemen geven als het ware aan hoe we denken en waarom we doen wat we doen

Synnervate geeft als enige geaccrediteerde opleider in Nederland trainingen in Spiral Dynamics Integral, een wereldwijd toegepast model dat inzicht geeft in menselijke ontwikkeling en veranderprocessen.

Nieuw: Incompany leiderschapsprogramma

Synnervate heeft ervaren dat de waardesystemen van Spiral Dynamics erg behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap en het verbeteren van relaties. Wie zichzelf goed kent – weet wat hem of haar drijft – kan meer begrip opbrengen voor zichzelf en de omgeving. Samenwerken wordt gemakkelijker, een werkdag plezieriger en de resultaten van de organisatie succesvoller.

Ontwikkelen van persoonlijk leiderschap kost tijd en vergt oefening. Daarom beslaat het incompany programma Gedreven leiderschap van Synnervate zeven maanden. Gedurende die maanden verandert de interne cultuur zichtbaar en voelbaar. Leidinggevenden én medewerkers ontwikkelen een groter zelfsturend vermogen, waardoor ze elkaar constructiever en met meer empathie aanspreken. Omdat de doelen helder zijn, sluiten teams beter op elkaar aan, met de missie van de organisatie voor ogen. Elke dag opnieuw.

“ Ik vond de training heel open en natuurlijk. Top! En ik ben blij met de praktische invulling en de praktijkvoorbeelden die moeiteloos inpasbaar waren in mijn dagelijkse werk.”

- Joris Korrel

Download de 8 Spiral Dynamics waardesystemen

Vanuit het oorspronkelijke werk van grondleggers Prof. Clare W. Graves, Dr. Don Beck en Christopher Cowan zijn er 8 unieke waardesystemen gedefinieerd, allen getypeerd door een kleur.

 • Beige: overleven en eerste levensbehoefte
 • Paars: verwantschap, veiligheid en geborgenheid
 • Rood: wilskracht, macht en passie
 • Blauw: stabiliteit, orde en moraliteit
 • Oranje: zelfontplooiing, rationaliteit en resultaat /succes
 • Groen: gemeenschapszin, gevoelens en harmonie
 • Geel: integraal, synergie en systemisch
 • Turkoois: holisme, kosmisch bewustzijn en synthese

Lees meer over de 8 waardesystemen van Spiral Dynamics en bekijk inspirerende video’s op de online leeromgeving die Synnervate ontwikkelde: www.spiraldynamicsintegral.nl

 

 

 

Maak al luisterend kennis met Spiral Dynamics

Spiral Dynamics Integral geeft inzicht in de drijfveren van mensen. Het maakt, aan de hand van 8 waardesystemen, duidelijk waarom mensen doen wat doen. Jasper Rienstra vertelt in deze podcast waarom Synnervate al 10 jaar met Spiral Dynamics werkt en hoe de bijbehorende (kleuren)taal het gemakkelijker maakt om samen te werken, o.a. door elkaars waarheden beter op waarde te schatten.

Beluister meer (o.a. over Holacracy, Changemakers, structureel te druk zijn, Sustainable Development Goals en de kracht van organisaties). Met dank aan New Business Radio.

Blogs over Spiral-dynamics

Beluister de allereerste podcast van Synnervate

Jasper Rienstra was 4 september te gast bij New Business Radio. In gesprek met Fabienne …

Lees artikel

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Mijn wereldbeeld klopt. Ik zie mezelf als ruimdenkend, ruimhartig en ik gun iedereen het beste. …

Lees artikel

Inspirerende video’s

In essentie zijn we allemaal gelijk. Inspirerend groen filmpje uit Denemarken over het integreren van verschillen.

Innovatieve gele concepten van Daan Roosegaarde om de wereld efficiënter, effectiever en duurzamer te maken.

Herman Wijffels over de Circulaire Economie (geel) en hoe we effectiever om kunnen gaan met onze natuurlijke hulpbronnen.