Holacracy in de praktijk: Jouw Omgeving

radiostudio met Wenda, Tom, Fabienne

Tom Nij Bijvank was samen met Wenda Scholte te gast bij het radioprogramma Let’s talk business. Samen vertellen ze aan host Fabienne de Vries over het online platform Jouw Omgeving, Holacracy in de praktijk, digitalisering in de zorg, de groeipijnen van een scale-up en empowerment van medewerkers. De radiouitzending is terug te luisteren in de vorm van drie podcasts, van elk ca.15 minuten.

Tom Nij Bijvank biedt met Jouw Omgeving een online platform aan waar cliënten en zorgverleners elkaar ontmoeten in een veilige omgeving.  Het platform is gewild, onder andere in de Jeugdzorg. Jongeren communiceren online makkelijker met hun hulpverleners, waardoor er een beter beeld ontstaat van de benodigde zorg. In 2020 maken 30.000 zorgverleners en 40.000 cliënten gebruik van Jouw Omgeving. Dat is een enorme groei in korte tijd. Om te blijven voldoen aan de vraag én het team meer vrijheid te geven, werkt Jouw Omgeving sinds een jaar met Holacracy. Jasper en Wenda begeleiden de implementatie. 

Holacracy geeft meer vrijheid en verantwoordelijkheid

Holacracy ® is een vorm van zelforganisatie. Het biedt een set van spelregels voor besturing, besluitvorming en structurering van organisaties. Kenmerkend zijn het roldenken, de efficiënte werk- en roloverleggen en onderlinge gelijkwaardigheid. Een dagelijkse gewoonte voor organisaties die werken met Holacracy is het herkennen en benoemen van spanningen. Een probleem, verschil van mening of kans wordt gezien als een spanning, die als brandstof kan dienen voor de ontwikkeling van de organisatie.

In de meeste organisaties vinden verbeteringen plaats via langdurige reorganisaties – vooral bedacht en begeleid door een kleine top. Holacracy verdeelt die autoriteit over alle medewerkers. Iedereen is bevoegd organisatieveranderingen voor te stellen, die in roloverleggen (Governance) snel leiden tot verbetering. De aandacht blijft zo gericht op de purpose, en op de mogelijke verschillen tussen de huidige situatie en de gestelde doelen.

Welke verandering wil jij teweeg brengen? Neem contact op

Wat is jullie natuurlijke volgende stap?

Oriëntatiegesprek Neem contact op

In 60 min de samenwerking verkennen