Implementatie Holacracy

Werken volgens Holacracy vraagt om afstand nemen van oude gewoontes, impliciete afspraken en verwachtingen. Tegelijkertijd brengt het energie en vrijheid. Iedereen is vanuit zijn eigen rol ‘de baas’; over het eigen werk, niet over andere mensen. Bij deze nieuw verworven vrijheid horen stevige spelregels.

Wij leiden het adoptie- en implementatieproces van Holacracy in goede banen. Sommigen organisaties vervangen direct het bestaande besturingsmodel in zijn geheel, anderen werken liever modulair. Zij nemen bijvoorbeeld eerst alleen de heldere overlegstructuren over, of proeven hoe het is om functies opnieuw in te richten en er rollen met een purpose en accountabilities van te maken.

Spanning = brandstof

Holacracy® is een set van spelregels voor besturing, besluitvorming en structurering van organisaties. Kenmerkend voor Holacracy zijn het roldenken, de efficiënte werk- en roloverleggen en onderlinge gelijkwaardigheid. Een dagelijkse gewoonte voor organisaties die werken volgens Holacracy, is het herkennen en benoemen van spanningen. Een probleem, verschil van mening of kans wordt gezien als een spanning, die als brandstof kan dienen voor de ontwikkeling van de organisatie.

Interesse?

Denk je erover om te gaan werken met Holacracy of een andere vorm van zelforganisatie? Neem contact op met Jasper Rienstra (jasper@synnervate.nl) of laat je gegevens achter op deze pagina. Wil je eerst even een beter beeld krijgen van wat Holacracy is? Vraag dan een incompany Holacracy Taster aan.

Alvast beginnen

Over Holacracy is al veel geschreven, hier vind je onze verzameling bronnen.

Jasper Rienstra

jasper@synnervate.nl

Masterclass Holacracy & HR

In organisaties waar iedereen een heldere rol heeft en zelf ondernemer is, kan het lastig zijn HR (opnieuw) vorm te geven. Sterker nog: onduidelijkheid over werven en belonen is vaak een reden om weer te stoppen met zelforganisatie, ook na een enthousiaste start. HR speelt dus een sleutelrol.

Opbrengst

Een Masterclass Holacracy & HR biedt je:

 • Verdieping van kennis over zelforganisatie en strategische personeelsplanning, in een kleine setting. (max. 20 personen)
 • Nieuwe oplossingen vanuit Holacracy voor HR-processen als functioneren en ontwikkelen.
 • Praktijkervaring aan de hand van een case uit jouw organisatie.
 • Inzicht in  hoe HR een sleutelrol kan spelen in organisaties die starten met Holacracy.

Programma

 1. Introductie – kennismaken, leerdoelen delen. Met welke vragen kom jij naar deze masterclass? Triggert Holacracy jou? Waarom?
 2. HR en zelforganisatie – waarom HR het acupunctuurpunt is voor zelforganisatie. Hoe verandert de HR- cyclus als een team of bedrijf kiest voor zelforganisatie? Wat zijn de verschillen met traditionele HR. Hoe werkt HR in Holacracy?
 3. Vertaling naar de praktijk – jouw casus. Wat zie jij gebeuren als zelforganisatie dagelijkse praktijk wordt? Welke rol zou jij kunnen innemen om dat proces te helpen? Wat heb je daarvoor nodig?
 4. Functioneren en ontwikkelen – gezamenlijke casus. Wie zorgt voor de mensen en hun ontwikkeling als er geen leidinggevende meer is? Wat doe je als mensen ‘dan maar gewoon stoppen’ met zichzelf ontwikkelen? Vervangt de rol HR de leidinggevende? Of richten we het anders in? Trainers Wenda Scholte en Jasper Rienstra delen tijdens deze masterclass hun ruime ervaring met het vormgeven van HR, vanuit verschillende rollen en methodieken.

Let op! Voor het volgen van de Masterclass Holacracy & HR is enige kennis van Holacracy vereist. We raden je aan een Holacracy Taster te volgen of deze webinar van Brian Robertson te volgen.

Meer over Holacracy

Wil je meer weten over Holacracy? We hebben een serie inspirerende artikelen en video’s voor je verzameld en schrijven regelmatig blogs (bijv. over de 5 beste redenen om er nooit mee te beginnen). Synnervate koos in 2008 als een van de eerste organisaties in Nederland voor Holacracy als besturingsmodel. Synnervate is gelicenseerd Holacracy Provider sinds begin 2017.

Inschrijven

In één middag je kennis over HR en Holacracy verdiepen, bij jullie in de organisatie? Neem contact op met Jasper Rienstra via jasper@synnervate.nl, of laat je gegevens achter op deze pagina.

 

Voor wie: Management, HR-professionals, ondernemers die willen groeien van start-up naar scale-up, professionals in organisatie-ontwikkeling, iedereen die twijfelt over het implementeren van Holacracy vanwege belonen en werven, iedereen die werkt in met zelforganisatie en vragen heeft over HR-processen. Studiebelasting: 3,5 uur

Jasper Rienstra

jasper@synnervate.nl

Holacracy Taster

Tijdens de Holacracy Taster ervaar je zelf in een halve dag of deze manier van samenwerken bij jou en/of je organisatie past. Zelf proberen en oefenen geeft je veel waardevolle informatie, want Holacracy verandert de manier waarop beslissingen worden genomen.  Macht en verantwoordelijkheid wordt verdeeld over álle medewerkers.

Opbrengst

In een halve dag:

 • Ontdek je of Holacracy bij jouw organisatie past.
 • Ervaar je hoe Holacracy in zijn werk gaat en welk effect dat op jou en jullie heeft.
 • Ontdek je hoe zelforganisatie de manier van beslissingen nemen verandert.

Programma

 1. Introductie in Holacracy®.
 2. Simulatie van een ‘werkoverleg’ (tactical meeting): operationele problemen snel en betrouwbaar verwerken, met in het vizier de eerstvolgende stap.
 3. Simulatie van een ‘roloverleg’ (governance meeting): de structuur van de organisatie op zo’n manier evolueren, dat het werk beter afgestemd is op de missie (purpose).
 4. Nabespreking, discussie en Q&A om te leren van de simulaties.
 5. Gelegenheid om andere deelnemers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen bij een lichte maaltijd.

Interesse?

Zou je een Holacracy Taster willen volgen of incompany willen organiseren? Neem contact op met Jasper Rienstra via jasper@synnervate.nl, of laat je gegevens achter op deze pagina.

Voor wie: iedereen die interesse heeft om in een korte tijd Holacracy te ervaren, beleven en er meer van te weten. Studiebelasting: naast contacturen, geen.

Alvast beginnen

Je haalt het meest uit de workshop als je je van te voren verdiept in Holacracy®. We raden je aan deze blogs te lezen:

Jasper Rienstra

jasper@synnervate.nl


“ Speeddate met Holacracy. Met de energie van een Ferrari race je door de stof. Erg uitdagend en inspirerend!”

- Sandra van de Pol, eigenaar DYOS Connect Mens- en Organisatieontwikkeling

“Perfecte teaser en kennismaking met Holacracy onder kundige begeleiding. Honger naar meer!”

- Bas Zwart, partner van De Droomfabriek

“ De Holacracy Taster is heel waardevol als korte ‘proeve’, met een mooie mix van kennis en ervaren. Dat maakte het tot een boeiend en levendig geheel! De simulatie van het werkoverleg vond ik erg goed, omdat ik daarin van nabij kon proeven wat het betekent om vanuit rollen te denken en samen te werken. ”

- Henk Lodewijk, Redacteur tijdschrift voor Zijnsorientatie De Cirkel
.

Wat is jullie natuurlijke volgende stap?

Oriëntatiegesprek Neem contact op

In 60 min de samenwerking verkennen